2009-08-19

Scheepsdalebrug bedreigd




Foto erfgoed.be

De Scheepsdalebrug in Brugge, gebouwd in 1932, is de oudste Vierendeel-brug die in ons land nog bestaat en vermoedelijk de oudste in de wereld. Ze is nog geklonken, meer recente uitvoeringen zijn gelast. Vermoedelijk is het ook de enige Vierendeel-draaibrug in de wereld.

Het concept van de Vierendeelbrug, met rechthoekig vakwerk, werd ontworpen door ir. Arthur Vierendeel (1852-1940). Vanaf het begin van de 20e eeuw werden tal van bruggen, vooral in BelgiĆ«, volgens dit principe uitgebouwd. Vele werden echter tijdens de beide wereldoorlogen vernield en nadien wederopgebouwd; het exemplaar te Brugge is dan ook nog één van de weinige originele die zijn overgebleven.

De Scheepsdalebrug is echter niet voorzien op de huidige verkeersstromen en zal eerlang vervangen worden door een breder exemplaar. Zonder enige kennis van de historische waarde van de brug werd er een sloopvergunning - zonder voorwaarden - afgeleverd, niettegenstaande het stadsbestuur en verscheidene bevoegde diensten reeds herhaaldelijk op de waarde van de brug hadden gewezen.

Dat er een bredere brug moet komen is te begrijpen, maar de huidige brug kan toch perfect nog ergens dienst doen, bijvoorbeeld enkel voor fietsers en voetgangers. Zij zou in haar geheel worden van haar plaats gelicht, in plaats van aan de waterkant roemloos tot oud ijzer te worden herleid kan men haar beter op een ponton plaatsen en elders een plaats geven, eventueel als statisch monument. Aan de limiet kan zelfs een deel van het typische spantwerk als aandenken geplaatst worden.

Het is niet de eerste keer dat monumentenstad Brugge op slordige en nalatige wijze omspringt met haar technisch en industrieel erfgoed: men herinnere zich de cokesfabriek van Zwankendamme, of iets langer geleden de Gistfabriek.

Men zou nog kunnen denken dat Brugge een nauwe fixatie heeft op het middeleeuws erfgoed dat haar grote reputatie heeft gemaakt, maar neen, de laatste jaren wordt het middeleeuws stadsbeeld zelfs geteisterd door moderne architectuur zoals het beruchte Ito-paviljoen op de Burg, een weliswaar origineel ogende constructie die echter totaal misstaat op het kader van dit historische plein.

Dat dergelijke moderne koterij als monument wordt beschermd, terwijl er tegelijkertijd op schandalige wijze wordt gesold met het technisch en industrieel erfgoed is een aanfluiting van elke rede.

Wij roepen dan ook iedereen op om tegen dit onverantwoord beleid te protesteren. Meer info hier.


0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken

<< Home